KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Vesoljski kostanjčkov piknik

kostanj
Objavljeno: 8. oktober 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Pisane barve narave razveselijo prav vsako oko. Prelivanje odtenkov rdeče, rumene, oranžne in rjave je prava dobrodošlica jeseni. Ta prinese sladke plodove, ki razvajajo vse okuse in želje. Jabolka, grozdje, kakiji, buče in kostanj napolnijo košare in krasijo mize marsikaterega doma. Z njimi lahko pripraviš nešteto jedi in pijač, služijo pa lahko tudi za  ustvarjanje vseh sort.

Tudi na planetu Kros je nastopila jesen. Koki se je udeležil vsakoletnega nabiranja kostanja z letečimi skiroji in tovornjački. Zajahal je svoj leteči skiro in se lotil dela. Z robotskimi grabljicami je nabiral  bodeče kostanje in jih dajal v posebne košare ob straneh skiroja. Te so v zgornjem delu avtomatsko izluščile plod iz bodeče lupine  in v spodnji del ˝izpljunile˝ temno rjave kostanje. Ko je napolnil košari, je odpeljal do centralnega zbirališča in jih stresel  na enega od letečih tovornjačkov. Ti so se hitro polnili. Vsak je odnesel domov, kolikor je potreboval, ostalo pa so razvozili po ostalih koncih.  Koki je zadnji dve košari odpeljal domov in ju ponosno pokazal staršem. Prešinila ga je ideja in prijateljema na Zemljo je nemudoma napisal sporočilo.

˝Živjo, Niki in Luka. Sta doma? Prihajam na obisk s presenečenjem.˝ Prijatelja sta mu odgovorila precej hitro: ˝Seveda. Ti kar pridi. Čakava te.˝ Koki je presenečenje zapakiral v veliko košaro in odnesel v malo vesoljsko ladjo tudi Super peč, ravno pravšnjo za piknike. Oddrvel je proti Zemlji in se veselil srečanja s prijatelji. Ta sta ga že nestrpno pričakovala: ˝Pridi, takoj moramo v gozd. Naš prijatelj je izgubil psičko in naju je prosil za pomoč.˝ ˝Hm, seveda. Imam idejo. S sabo imam tudi leteči skiro. Jaz jo bom iskal iz zraka, vidva pa s tal. Samo opišita mi jo.˝ ˝Je manjše rasti, rjave barve in ime ji je Ajša.˝ ˝Ok. Ima vajin prijatelj kakšno fotografijo?˝ ˝Verjetno. Pojdimo ga vprašat.˝ Odhiteli so proti Črtovemu domu in ga povprašali za fotografijo. Črt jo je prinesel Kokiju, on pa jo je prefotokopiral s pomočjo mini navigacijske naprave na letečem skiroju. Na njej je pričela utripati lučka in kazati smer, kjer naj bi bila ˝tarča˝.

Prijatelji so sledili Kokiju, ki je usmerjal leteče plovilo. Vozil je precej visoko, malo pod krošnjami dreves. Kmalu je pričela navigacija piskati, kakor da so blizu cilja. In res. Koki je iz zraka zagledal malo rjavo bitje.  V manjši poraščeni vrtači se je skrivala Ajša, popolnoma zapletena v grm. Od strahu se je kar tresla. Fantje so hitro pristopili k njej in jo osvobodili vej. Črt je bil rešitve psičke zelo vesel. ˝Hvala vam za pomoč. Še posebej tebi, Koki. Brez tvoje pomoči bi jo iskali še nekaj časa.˝ ˝Je že v redu. Samo da smo jo našli,˝ mu je odgovoril modri prijatelj.

˝Zdaj smo si zaslužili kak priboljšek, kaj pravite?˝ je predlagal Niki. ˝Saj res. Za vas imam presenečenje. Se dobimo pri vama na terasi. Jaz grem parkirat skiro.˝ Koki je švignil po zraku, prijatelji pa so mu počasi sledili. Ko so prišli v stanovanje, so zagledali rumeno svetlobo, ki je prihajala s terase. Pogledali so ven in videli Kokija, kako zlaga nekaj majhnega in okroglega na robota, podobnega lebdeči pečici.  ˝Kostanj!˝ so zavpili vsi trije prijatelji. ˝Res je. In to ni navaden kostanj. To je kostanj s planeta Kros in to je Super peč.˝ ˝In zakaj se imenuje Super peč?˝ je radovedno vprašal Luka. ˝Boš kmalu videl,˝ ga je utišal Koki.

Že čez nekaj trenutkov so iz peči prilezle roke. V eni je bil papirnat zavojček, v drugi pa lopatka. Super peč je naložila pečen kostanj v zavojček in ga postregla najbližjemu – Kokiju. Enako je ponovila še trikrat ter se po zraku približala vsakemu od fantov. ˝Neverjetno. Si jo izdelal sam?˝ ˝Sem. Že nekaj let nazaj. Zdaj jih izdelujejo po celem planetu. Vam je všeč?˝ ˝Carska je. Res si dober,˝ so ga pohvalili prijatelji. ˝Hvala. Potemtakem vam jo podarim. Lahko se jo programira tudi za peko krompirčka, zelenjave, pravzaprav česarkoli,˝ je razlago nadaljeval Koki. ˝Najlepša hvala. Bomo prirejali zabave pri nas. Kajne, Luka?˝ je Niki veselo pogledal svojega brata. Fantje so veselo zobali kostanj in se hihitali Kokijevemu izumu. Super peč je bila prav zabavna. Lebdela je nad tlemi in ponujala kostanj kot natakarica v gostilni. Vsi so se strinjali, da je življenje pravzaprav lepo. Tudi preproste stvari ga začinijo in popestrijo.

Čar kostanja je, da se je zanj potrebno potruditi. Do sladke sredice se pride po daljši poti. Ampak se splača in naravni posladek ves trud poplača. Kajne?

RECEPT

Kostanjeve čokoladne kroglice:

100 gramov stopljene jedilne čokolade

100 gramov kostanjevega pireja

žlica praženih sesekljanih mandljev

stopljena čokolada za glazuro

sladkor v prahu

Stopljeno čokolado zmešaš s kostanjevim pirejem in mandeljni. Iz te mase oblikuješ kot olive velike kroglice. Vsako pomočiš v čokoladno glazuro in jih zložiš na papir. Potreseš s sladkorno moko. Ko se glazura strdi, zložiš kroglice v papirnate čašice. Ugrizneš in uživaš v kostanjevo-čokoladnem okusu. Njami. :) Dober tek!

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo