KOKI.SI SPACESTORIES.EU

V stiku z naravo

V stiku z naravo
Objavljeno: 3. september 2014
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

V naravi se odvijajo zgodbe vseh vrst, ves čas. Tam prebivajo mala in velika bitja, ki vedno najdejo čas za igro ali petje. Poslušajo svoj notranji glas, ki jim kot ura narekuje čas za hranjenje, počitek ali delo. Ta bitja živijo in utripajo z naravo.

 

Koki in prijatelja se niso srečali že nekaj časa. Prvič, odkar so se družili, so jih čas in obveznosti oddaljili. Vendar prava prijateljstva nikoli ne zamrejo. Tako se je nekega večera Niki usedel k računalniku in Kokiju napisal pismo: “Dragi Koki, kdaj prideš na obisk? Že veliiiko časa je minilo od našega zadnjega srečanja. Pogrešava te. Niki in Luka.” Kot bi mu bral misli, je Koki ravno ta večer razmišljal o prijateljih z Zemlje in se njunega e-sporočila neskončno razveselil. Odgovoril jima je: “Super, da sta pisala, Niki in Luka! Vprašajta starše, ali vaju lahko za eno noč odpeljem na moj planet. Veliko imamo za nadoknaditi.” Ko je Niki prebral odgovor, je zavriskal od navdušenja in skupaj sta prepričala starše za potep na Kokijev planet.
Naslednji dan po šoli se je Koki pripeljal s svojo vesoljsko ladjo. Brata sta ga že čakala pripravljena z nahrbtniki. Vstopila sta v leteče prevozno sredstvo in kmalu so bili vsi trije v zraku nad enim od najlepših evropskih mest. Koki je naredil en krog in vzel zalet proti nebu. Pred njimi se je razprostrlo temno nebo, ki so ga razsvetljevale le številne zvezde. “Vedno znova sem navdušen nad vesoljem. Lahko bi ga opazoval ure in ure,” je očarano razlagal Luka. “Res je. Meni se zdi kot neskončen objem. Z vseh strani je pogled v vesolju enako veličasten,” se je z njim strinjal Koki. V tistem jih je potegnilo v brezčasni tunel in kmalu so se znašli pred planetom Kros. Spominjal je na Zemljo, le da je bil pretežno zelene barve.

 

Prijatelji so pristali pred Kokijevim domom, kjer jih je toplo sprejela Kokijeva družina. Niso izgubljali časa in Koki je rekel: “Odpeljali se bomo v bližnji park, kjer rastejo posebna drevesa. Šli bomo z letečimi skiroji.” Brata sta se spogledala in zavriskala od veselja. Pred vrati velike garaže sta zagledala tri sijoče skiroje. Vsak je zajahal svojega jeklenega konjička in se podal v zrak. Vozili so nad hišami nenavadnih in ovalnih oblik ter opazovali naravo pod sabo. Koki se je počasi začel spuščati na travnik sredi gozda. “Pridita. Pokazal vama bom posebne živali, ki jih na vašem planetu nimate.” Z velikimi radovednimi očmi sta mu prijatelja sledila. Skrili so se za ogromno drevo in se popolnoma umirili.

 

Nenadoma se je travniku začelo približevati zeleno kosmato bitje, ki je bilo podobno veverici, le veliko je bilo skoraj toliko kot človek. Temu primerno so bila velika tudi drevesa. Zelena veverica je bila okretna in igriva kljub svoji velikosti. Iskala je plodove po travi ter jih veselo jedla in shranjevala v trebušni žepek, kot ga imajo na Zemlji kenguruji. Takrat je Luka kihnil in veverica se je obrnila v smeri treh prijateljev. Nikiju in Luki je kri zledenela od strahu, Koki pa je stopil izza drevesa in pomahal velikanski veverici. Počasi se mu je približala, mu dovolila, da jo poboža, nato pa je Koki storil nekaj popolnoma nepričakovanega. Zajahal je veverico in skupaj sta odskakljala med drevesa.

 

Z velikimi vprašaji nad glavo sta ju prijatelja opazovala. Za svojima hrbtoma sta začutila nežne dotike, počasi sta se obrnila in pred sabo zagledala še dve zeleni veverici velikanki. Luka ni izgubljal časa in je zajahal bližnjo, Niki pa drugo. Veverice so skakale po travniku in se začele loviti. Dirjale so med drevesi, se za trenutek ustavile in nadaljevale z dirko. Kmalu so se začele vzpenjati na drevesa. Plezale so urno in okretno ter se ustavile šele med krošnjami. “Uau, kakšen hud pogled,” je komentiral Luka. “Poglej levo,” ga je opozoril Koki. Luka se je obrnil in zagledal kot melone velike, jagodam podobne sadeže. Veverice so jih začele nabirati in dajati v žep na trebuhu.

 

Luka je postal lačen in vzel iz žepa bonbone. Ko je sosednja veverica to videla, je priplezala bližje, mu vzela vrečko bonbonov ter jo vrgla daleč stran. Luka je obnemel z odprtimi usti in pogledal Kokija. “Ha, zavohala je nekaj nezdravega. Poglej, kaj dela,” je razlagal Koki. Veverica je iz svojega žepka vzela sadež in ga pomolila Luki pred obraz. Luka je vzel ponujeni sadež in se zahvalil. Ugriznil je vanj in užival v sočnem in sladkem okusu. Veverice so se počasi spuščale nazaj proti travniku in počakale, da so trije jezdeci sestopili. Spogledale so se ter jim vrgle še nekaj sadežev za pokušino. “Uau. Tega še nikoli niso naredile. Očitno sta jim ful všeč,” se je pohecal Koki. Pobrali so sadeže ter odleteli proti Kokijevemu domu.

 

“A sta kaj lačna? Jaz sem že sestradan,” je rekel Koki. “Tudi midva,” sta mu pritrdila prijatelja. Sledila sta mu v kuhinjo, kjer sta zagledala gospodinjskim aparatom podobne strojčke, izgledali so kot pravi robotki. “Naredil nam bom najboljši smoothie, kar sta jih kdaj poskusila.” Koki je vzel sadeže, ki so jim jih podarile veverice, ter pripravil še druge. Vse skupaj je opral in postavil pred super mešalnik ter ga vklopil. Iz mešalnika so skočile robotske roke, ki so sadje narezale. Pobrale so ga in ga dale v posodo za mešanje, na koncu pa je mešalnik začel sam od sebe pristavljati kozarce in jih polniti. Robotske roke so vsakemu od fantov ponudile kozarec s smoothiejem. “Mmm, zelo je dober,” sta se strinjala brata. Po zdravem okrepčilu so se prijatelji odpravili v  Kokijev laboratorij, kjer jih je čakal prijeten in zabaven večer ob igranju laserskih igric.

 

Narava pomirja. V njeni družbi nas objameta mir in tišina. Če ji pozorno prisluhnemo, lahko opazimo, da se vse odvija spontano in nagonsko. Ta ritem nam je lahko za zgled, da se tudi mi prepustimo naravnemu ritmu življenja in uživamo prav vsak trenutek. Tukaj in zdaj. Teh trenutkov namreč ne bo nikoli več nazaj.

 

 

RECEPT:

 

Vesoljski smoothie za 3

 

2 banani

2 pesti malin

2 pesti gozdnih jagod

sok dveh pomaranč

nekaj lističev melise

 

Vse sadje opereš, banano narežeš na manjše kose ter ožameš pomaranče. Potem daš vse sestavine, vključno s pomarančnim sokom in malo vode, v mešalnik. Ko je smoothie narejen, ga natočiš v kozarce ter uživaš v svežem in zdravem napitku. Njami. Na zdravje!

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo