KOKI.SI SPACESTORIES.EU

V nas so skriti gurmani

kids_cooking
Objavljeno: 20. november 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Pogled na pisan krožnik nahrani oči in slasten vonj jedi vzbudi tek. Opojnost okusov različnih kombinacij nas z mislimi popelje na potovanje po spominu. Tam potrka na vrata mnogih dogodivščin iz preteklosti in poišče znano zgodbo o okusu, ki ga nanjo spominja. To marsikateremu sladokuscu pričara nasmeh in hrana s tem izpolni svoj namen.

 

Koki se je veselil obiska svojih dveh prijateljev, ker sta mu tokrat onadva obljubila presenečenje. Iz šole je prišel popolnoma vznemirjen in se s svojo malo vesoljsko ladjo hitro odpravil proti Zemlji. Pristal je na terasi stanovanja, kjer sta ga že čakala Niki in Luka. Veselo so se odpravili v mamin avto in odpeljala jih je na drugo stran mesta. Prispeli so do velike hiše, ki je spominjala na starinsko kmetijo.

 

Mama se je poslovila in rekla: “Se vidimo čez tri ure!” “ In kaj bomo tu počeli?” je bil radoveden Koki. “ Pridi, boš videl že čez nekaj trenutkov,” ga je skozi vrata povabil Luka. Pred njimi je bila ogromna soba, na koncu katere so bile tri velike mize, bolj podobne velikim kuhinjskim pultom, opremljenim z umivalniki in pipami. Okrog vsake mize je že stalo nekaj otrok, vrstnikov, ki so si radovedno ogledovali nove obiskovalce. Kokiju se je že svitalo, kam so prišli, in je rekel: “Pa ne reci, da se bomo učili kuhati?! Pa to je noro. Super presenečenje!” je bil navdušen Koki.

 

Približal se jim je starejši gospod v beli halji, z napihnjenim trebuščkom kot se za vsakega dobrega kuharja spodobi. “Dragi moji junaki. Danes boste spoznali umetnost kuhanja. Videli boste, da je lahko nadvse zabavno in zelo preprosto. Imate vsi radi ribe in morske sadeže?” je vprašal glavni kuhar in pogledal kimajoče vajence. “Odlično! Potem pa začnimo. Oblecite si predpasnike in umijte roke!” Otroke je razdelil v skupine in jim dal naloge. Eni so lupili česen, drugi čebulo, tretji so previdno sekljali peteršilj, četrtim je pokazal, kako se očisti školjke, in petim, kako se olupi krompir. Med kuharskimi vajenci je završalo, saj so se pri vseh opravilih izjemno zabavali. Še najbolj pa so se smejali čebulolupilcem, ker so od same vneme kar jokali.

 

Ko je bilo vse pripravljeno, je glavni kuhar pripravil velik pladenj za brancina s krompirjem. Na sredino je postavil ribo, jo namazal z oljčnim oljem in dobro posolil. “No, zdaj pa vi razporedite naokrog narezan krompir, rdečo papriko, bučke in korenček.” Luka je zagrabil skledo s sestavinami in jih stresel okrog brancina. Glavni kuhar pa je vse skupaj zalil z belim vinom ter rekel: “Kdo mi pomaga vse skupaj postaviti v peč?” Niki je skočil in prijel pladenj na eni strani. Skupaj sta ga porinila v peč. “Zdaj pa ti glej, da se ne zažge. Trajalo bo približno uro in pol. Vmes moraš s prijatelji pladenj preverjati in po potrebi krompir in zelenjavo obrniti. Bo šlo?” “Seveda,” mu je odgovoril Niki.

 

 

“Ostali bomo pripravili predjed s školjkami, da ne bo prehuda lakota.” Začel je pripravljati prvo porcijo in dajati navodila za pripravo. “Kdo bo pripravil naslednjo porcijo?” je vprašal in pogledal Kokija. “Bom jaz,” je rekel Koki in prevzel veliko ponev iz njegovih rok ter pričel s pripravo okusne jedi. Na oljčno olje je stresel dve pesti sesekljanega česna ter dodal školjke skoraj do roba globoke ponve. Čeznje je posul pest drobtin, nekaj žlic paradižnikove mezge in zajetno zalil z belim vinom. Mmm, kako je dišalo. Vmes je previdno mešal in čakal, da se vse školjke odprejo. Potem je razdelil jed po krožnikih in že pripravljal naslednjo porcijo. Na vrsto so morali priti čisto vsi kuharji.

 

Kmalu so se vsi mastili s školjkami, cmokali in vidno uživali v morskih okusih. Glavni kuhar jih je z nasmeškom opazoval in prekinil njihovo zamaknjenost: “Ali ste  pripravljeni na naslednjo pojedino? Kje je moj pomočnik?” Niki je pritekel in s skupnimi močmi sta postavila na mizo lepo pečeno ribo s krompirjem in zelenjavo. Ostali kuharski vajenci so se že oblizovali ob opojnem vonju ribe velikanke. Pred njimi so bili lepo zloženi kosi očiščene ribe ter pisani krompir z zelenjavo. “Vidite, dragi moji. Kadar jemo, jemo tudi z očmi. Zato je pomemben tudi izgled hrane. Barvne kombinacije, enakomerna porazdelitev kosov hrane in lepo pripravljena miza so pika na i doživetja hranjenja.”

 

Tudi sam je poskusil jed in zadovoljno prikimal. “Vi ste pravi gurmani, vam rečem. Že zdaj znate uživati v dobri hrani. In prav je tako!” “Kaj bomo imeli pa za posladek?” je vprašala mlada punca po imenu Maja. Izkušeni kuhar jo je pogledal in se pošalil: “Skoraj bi pozabil. Takoj bo!“ In res. Nemudoma je postavil na mizo veliko banjico vaniljevega sladoleda. V skodelice je razdelil velike kepice sladoleda in jih zelo preprosto okrasil. Mladi kuharji so nemo opazovali njegovo dejanje in se muzali. Vsako kepico je namreč pokapal z oljčnim oljem in dodal ščepec soli. Ja, soli. Prav ste slišali. Z žlicami so previdno zajeli belo-rumeno kombinacijo in jo nezaupljivo ponesli k ustom. Hitro so ugotovili, da je naravnost odlična in drug za drugim hodili po še.

 

Kuharska avantura se je iztekla in mladi kuharji so bili ponosni na svoje skupno delo in bogate kuharske izkušnje, ki so si jih na tem tečaju pridobili. V pozdrav jim je glavni kuhar rekel: “Ne pozabite, vaja dela mojstra. Včasih je treba isti recept preskusiti tudi po desetkrat, a zapomnite si: splača se! Vaš trud bo poplačan.” Vsem je stisnil dlan v pozdrav in izginil v hišo. Koki in prijatelja so se odpeljali domov z zadovoljnimi nasmeški in sitimi trebuščki. O, ja. To je bila prava gurmanska izkušnja.

 

Tudi vas mika dobra gurmanska izkušnja? In zakaj si je ne bi privoščili že danes? Vsak dan je lahko gurmanski. Štejejo tudi mala razvajanja, ki razsvetlijo dan in pritegnejo zadovoljni nasmeh. Naj jih bo čim več!

 

RECEPT gostilne Skaručna

Črne klapavice na buzaro:

 

približno 2 kg črnih klapavic

6-7 strokov česna

paradižnikova mezga

drobtine

oljčno olje

belo vino

 

V globoki in čim večji ponvi segreješ oljčno olje, dodaš sesekljan česen in pustiš le, da zadiši. Dodaš malo manj kot za celo ponev školjk, potreseš z malo pestjo drobtin, dodaš žlico do dve paradižnikove mezge in po občutku preliješ z belim vinom. Rahlo premešaš in paziš, da se enakomerno kuha. Ko so vse klapavice odprte, je jed pripravljena. Tako ponoviš tudi z naslednjo porcijo školjk, dokler ne pripraviš vseh. Potem uživaš v slastnih grižljajih. Njami. :) Dober tek!

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2022 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo