KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Sreča je na strani pogumnih

Venera
Objavljeno: 30. julij 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Včasih nas pred koncem lepe dogodivščine prevzame občutek žalosti. A le za kratek čas. Globoko v sebi vemo, da nas v življenju čaka še veliko lepega. Zato z dvignjeno glavo odkorakamo koncu naproti in se že veselimo naslednjega poglavja v knjigi našega življenja.

Koki in prijatelja so po dolgem času počivali v vesoljskih letečih mrežah in razglabljali o spominih na vse dogodivščine v času prebivanja na planetu Kros. Tudi tokrat je bil njihov pogled usmerjen v nebo, ki  je že počasi dobivalo podobo nočnega utripa. Naenkrat se je Kokiju utrnila misel: ˝Joj, ali vesta, da še nismo skupaj preskusili našega velikega teleskopa?! Nocoj je zadnji večer, zato ga nikakor ne smemo zapraviti za karkoli drugega. Kaj pravita?˝ ˝Ja, seveda. To bi bilo čisto zapravljanje časa ˝ sta se strinjala z njima oba prijatelja.

Odpravili so se proti laboratoriju, vstopili skozi vrata in Koki je odgrnil veliko plastificirano pregrinjalo z upravljalnega stojala velikega teleskopa. Telo teleskopa je bilo uperjeno proti  stropu, skozi katerega je objektiv kukal ven, proti nebu. Koki je stopil k upravljalnemu stojalu in pričel upravljati teleskop. Približal ga je višini svojih oči in pričel izboljševati vidljivost slike z elektronskim vijakom na daljinsko upravljanje. Njegova prijatelja nista mogla dočakati, da prideta na vrsto in pokukata v vesolje. ˝Poglejta. Mene vsakič znova navduši pogled k vam, sosedom,˝ ju je povabil Koki k okularju velikega teleskopa. Prvi je pristopil Niki. Prijel je za telo teleskopa in se potopil v veličastni pogled. Pred njim je bila množica zvezd in nekaj planetov. Med njimi je prepoznal Saturn zaradi prstana okrog svoje osi.˝Glej ga, Saturn,˝ je navdušeno rekel Niki. ˝Bravo, Niki. Saturn je zelo lep planet za opazovanje. Čakaj, ti ga bom približal. Je več kot sedemstokrat večji od Zemlje in na njem divjajo tudi do petkrat močnejši orkani. Zaradi njih in vročine, ki prihaja iz notranjosti planeta, ga v vesolju vidimo kot rumeno – zlati planet. Sicer je drugi največji planet v vašem Solarnem sistemu in zanimiv je predvsem njegov prstan, ki je najbolj viden v primerjavi z drugimi planeti.˝

˝Poglej, tisti rdeči blizu njega pa je gotovo Mars, kajne?˝ ˝Seveda,˝je Nikiju pritrdil Koki. ˝O Marsu vem to, da je zaradi svoje prepoznavne rdeče barve dobil ime po rimskem bogu vojne,˝ se je skušal izkazati Niki. ˝Res je. Mars je skalnat planet, na katerem je polno puščav, velikih dolin, kanjonov, gora in vulkanskih kraterjev. Sicer je velik za pol Zemlje, v vašem solarnem sistemu pa je sedmi po velikosti,˝je z razlago nadaljeval Koki. ˝Zdaj sem pa jaz na vrsti,˝je rekel Luka. Pogledal je skozi teleskop in zavzdihnil. ˝To je nekaj čisto drugega kot opazovanje s prostim očesom. Vidim zvezde in planete kot bi jih imel na dlani. Noro! Koki, pokaži mi Venero.˝ ˝Počakaj… No, tu je. Ti jo bom malo približal. Zakaj ravno Venero?˝ ˝Ker je najsvetlejša, no, takoj za Luno. Imenujejo jo tudi zvezda danica ali večernica, ker najbolj sveti tik pred sončnim zahodom in vzhodom. Njeno ime je dobila po rimski boginji ljubezni.˝

˝Res je. Vidim, da vaju vesolje vedno bolj zanima,˝je bil Koki navdušen nad njunim znanjem o planetih. ˝Ja, z mamico radi opazujemo zvezde. S pomočjo modernih telefonov jih opazujemo še bolj enostavno.˝˝Super. Poglejta zdaj še vajino galaksijo, Mlečno cesto. Zdaj bom oddaljil pogled na planete, da se bo videla celota. ˝ ˝Noro. Cele Mlečne ceste pa še nisem videl.˝ ˝Saj z Zemlje niti nisi mogel. Vi dejansko vidite le del kraka,˝ je obrazložil Koki. ˝Zelo je lepa, kajne,˝ je bil navdušen Luka.

˝Zelo. Tako kot moja galaksija, Andromeda. Čez nekaj časa se bosta obe združili in takrat bomo pravzaprav sosedje.˝ ˝To bo super! Koki, enkrat si nama že razložil, kako si prišel do laboratorija. Kaj pa teleskop? Si ga dobil kot darilo ali si ga kupil sam? Tako mi je všeč, da bi ga tudi jaz imel,˝ je bil radoveden Niki. ˝Teleskop je bil darilo raziskovalnega inštituta v našem mestu. Ko so videli, kako uspešno sem sestavljal izume, so me nagradili z darilom – teleskopom. Ne takoj na začetku, ampak dve leti po mojem prvem izumu.˝ ˝Hudo! To pomeni, da si moral na začetku zelo vztrajati?˝ ga je vprašal Luka.

˝Seveda. Pravzaprav sem kar malo ponosen na sebe. Bil sem zelo pogumen. Verjel sem vase in v svoje predstave, kaj si že od nekdaj želim postati.˝ ˝Tak pogum je potem nagrajen, kajne,˝ga je vprašljivo pogledal Niki. ˝Seveda. Pravijo, da je sreča na strani pogumnih. Pri meni bo že držalo.˝ ˝Seveda, Koki. Jaz te prav občudujem. Sam si se podal v drugo galaksijo k nama na obisk. Tudi to ni kar od muh! Da ne omenjam tvojih izumov. Enkratni so!˝ Koki je bil nad prijateljevo izjavo malce presenečen, a vesel, da ga prijatelja podpirata in v njem malce vidita svojega vzornika. ˝Tudi vidva sta pogumna fanta! Vesel sem, da smo postali prijatelji. Joj, skoraj bi pozabil. Starši so šli na obisk s sestrico, tako da smo sami. Sami si moramo pripraviti večerjo.˝

˝Super. Gremo pogledat v hladilnik.˝ Gledali so sadje, zelenjavo in različne druge zdrave izdelke, a nekako jih ni nič pritegnilo. ˝Koki, ali imaš navadne piškote? ˝ ˝Seveda.˝ ˝Prinesi jih. Vidim, da imaš marelično marmelado.˝ ˝Pravzaprav je iz manga, ampak je odlična.˝ ˝Super. Daj, prinesi krožnike, prosim˝ Luka je vzel piškote in jih zložil na krožnik. Na vsakega je dal zvrhano žlico marmelade in postregel. ˝Vrhunsko! Gremo ležat ven na vrt v mreže in opazovat zvezde, kaj pravita?˝je predlagal Koki. Seveda so se strinjali in uživali preostanek večera na prostem. Pozabili so, da je to zadnji večer, sicer pa se jim to ni zdelo pomembno. Veseli so bili skupnega druženja in uživali v teh trenutkih.

Pogum se skriva prav v vsakem od nas. Z njim se rodimo. Od nas je odvisno, ali ga bomo izkoristili ali pustili osamljenega v nas. Premikamo lahko gore, če si to priznamo ali ne. Ste jo vi že premaknili? No, nikoli ni prepozno!

 

Preprost RECEPT

Piškoti z nadevom:

 

navadni piškoti

domača marmelada

malo vanilijevega sladoleda

 

Na piškote na debelo namažeš marmelado in dodaš še žličko sladoleda. Prepustiš se sladko-hladnemu grižljaju in uživaš. Njami. :) Dober tek!

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2022 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo