KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Otroci smo pomembni!

Otroci smo glavni
Objavljeno: 2. oktober 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Jutranje prebujanje je prav sladko. Še posebej, če ni treba hiteti v šolo, vrtec ali službo. Podaljševanje spanca za pet minut, kar ni nikoli le pet minut, je najslajše. Topla odeja je tako mamljiva, da je cel izziv že misel na hladni svet okrog postelje, kaj šele premik proti robu in odločitev: ˝Vstal bom. ˝ Potrebovali bi vsaj en dan na mesec za poležavanje in popolno prepoved skoka iz toplega objema naše najboljše prijateljice postelje. Uh, podpišem.

Koki je s težavo odprl svoje oči in se pretegnil v postelji. Prejšnji večer je s prijateljem odletel v vesoljski zabaviščni park, iz katerega se je vrnil šele okrog polnoči. Seveda so bili starši zelo v skrbeh, a Koki je enostavno pozabil na čas in se popolnoma prepustil laserskemu svetu. O tem bo moral poročati svojima prijateljema z Zemlje. Pogrešal je njuno iznajdljivost in humor, ampak ne za dolgo. Skobacal se je iz postelje in odhitel k svojemu računalniku. Hitro jima je napisal sporočilo: ˝Hej, dobro jutro, prijatelja. Ravnokar sem se zbudil in si želim kakšno avanturo. Kaj počneta?˝ Kmalu je prejel odgovor z druge strani: ˝O, živjo, Koki. Midva sva tudi ravno vstala. Narediti morava plakat za šolo. Naslednji teden je teden otroka in učiteljica nam je dala nalogo, da opišemo, zakaj smo otroci pomembni za ta svet. Prideš k nama in ga naredimo skupaj?˝ ˝Z veseljem. Se vidimo.˝ Koki  je odhitel proti mali vesoljski ladji in pozabil na vse. Njegov cilj je bil Zemlja. In to čim prej.

Prijatelja sta ga že čakala v svoji sobi in skupaj so se lotili zahtevne naloge. ˝Koki, kaj ti misliš? Zakaj smo otroci pomembni za svet?˝ ˝Na to morata odgovoriti vidva.  Zakaj, mislita, imajo odrasli otroke?˝ Luka mu je hitro odgovoril: ˝Zato, da nam ukazujejo in nas čisto preveč stiskajo in lupčkajo.˝ ˝Ha, ha, ha. Ti pa si model! Kot da ti to zadnje ne prija,˝ je porogljivo pogledal Niki svojega brata. Luka se je le namuznil in rekel: ˝No, odrasli imajo otroke zato, da bo nekdo, ko njih več ne bo, nadaljeval njihovo delo. Na primer: če imaš tovarno čokolade, potem, ko zrasteš, dobiš to tovarno in je to tvoja služba.˝ ˝Če tako želiš, Luka.˝ ˝Jaz se ne bi branil. Potem bi bil celo življenje pokuševalec čokolade, he, he, he.˝

Prijatelji so se zasmejali in nadaljevali s pogovorom: ˝Jaz pa vem za vsaj en razlog, zakaj imajo odrasli otroke. Nekateri imajo otroke preprosto radi,˝ je povedal svoje mnenje tudi Niki. ˝Res je,˝ se je z njim strinjal Koki in nadaljeval: ˝In kaj sta potem ugotovila?˝ ˝Hm, na tem svetu smo otroci zato, da razveseljujemo odrasle. Je tako?˝ je Luka pogledal Kokija. ˝Malo že. Ampak, če pomislita, da so bili tudi odrasli nekoč otroci kot na primer predsedniki ali zdravniki. Kaj vama to pove?˝ ˝Ja, že vem! Velikokrat sem že slišal stavek:  otroci so naša prihodnost. Se pravi, da smo mi glavni. Sicer ne razumem najbolje, še posebej, ker moramo ubogati odrasle. In zakaj ne bi bilo obratno?˝ ˝O, to bi bilo super, Niki,˝ sta se strinjala z njim oba prijatelja.

˝Kaj ko bi naredili test in prepričali mamo, naj se postavi v našo vlogo? Pridita, poskusimo.˝ Prijatelji so našli mamo v kopalnici in jo ogovorili: ˝Mami, kako si?˝ Mama jih je debelo pogledala in odgovorila: ˝V redu. Zakaj sprašujete? Imate kaj za bregom?˝ ˝Ah kje pa. Kar tako smo te vprašali. Pravzaprav smo ti želeli predlagati eno igrico. Za šolo delamo nalogo in opraviti moramo test. Prosili bi te za pomoč.˝ ˝No, naj slišim.˝ ˝Ugotovili smo, da smo otroci pomembni za ta svet. Ampak radi bi razumeli tudi, kakšna je vloga staršev. Zato bi se za kratek čas zamenjali.˝ Mami se je nad glavo pojavil velik vprašaj in kmalu ji je postalo jasno, kam to pelje. Zlagala je perilo iz sušilnega stroja in bila modro tiho nekaj časa, potem pa je dodala: ˝Takole se dogovorimo. To bomo počeli le 30 minut, potem pa boste dokončali nalogo. Dogovorjeno?˝ ˝Dogovorjeno, mami.˝

V tistem trenutku je mama izpustila perilo iz naročja, da je padlo po tleh, in se vrgla na kavč. Vzela je daljinski upravljalec in pričela igrati igrice. Smejala se je in zavriskala za vsako točko, ki jo je priigrala. Koki in prijatelji so se najprej zasmejali, potem pa so hitro uvideli, da morajo tudi oni odigrati svojo vlogo. Luka je šel pobirat perilo, Niki je zlagal posodo iz pomivalnega stroja, Koki pa je odnesel ven v smetnjak veliko vrečo smeti. Ko so se vrnili v dnevno sobo, jim je mama rekla: ˝Palačinke bi. Pa en čaj tudi. Pa hitro, ker sem sestradana.˝ Fantje niso mogli verjeti svojim ušesom in so pričeli s skupnimi močmi pripravljati maso za palačinke.

Polovico so je po nesreči polili, z drugo polovico pa so uspeli speči dve debeli palačinki. ˝Mami, s čim ti ju namažemo? Z marmelado?˝ ˝Ah, ne. Z Nutello bi.˝ Namazali so ji palačinki in ju postavili pred njo. Mama je zmazala palačinki in s popackanimi rokami nadaljevala igro. Potem pa je Niki rekel: ˝Hm, mami. Prosim, pospravi krožnik za sabo in si umij roke.˝ Mama ga je pogledala in se zasmejala: ˝Se hecaš? Ravno sredi igre sem. Ko končam.˝ Fantje so se spogledali in obnemeli. Razumeli so namig in pogledali na uro. ˝Mami, pol ure je minilo.˝ ˝Ah, škoda. Pa ravno zabavno je postalo. Fantje, hvala. Zelo sem se zabavala, si malo spočila in se še najedla. Zlati ste!˝

Fantje so jo brez  besed mahnili v sobo in na plakat napisali nekaj udarnih stavkov:

˝Otroci smo glavni!˝

˝Tudi odrasli so bili otroci!˝

˝Otroci in odrasli sodelujemo!˝

˝Otroci smo prihodnost!˝

˝Skupaj kujemo prihodnost!˝

Ogledali so si svoje delo in si zadovoljno stisnili po eno petko. ˝Čista zmaga,˝ je rekel Koki in zadovoljno objel prijatelja. Mama jih je poklicala k obilni večerji. Pri mizi so se spogledali in se iz srca nasmejali.

Otroci in odrasli – vsi živimo na istem planetu in govorimo isti jezik. Samo prisluhniti si moramo. In potem kaj hitro uvidimo, da kakšnih velikih razlik med nami ni, kajne?

 

RECEPT

Jagenjček s krompirjem:

5 velikih krompirjev

½ kg jagenjčka s kostmi

olivno olje

svež rožmarin

sol

Meso nasoliš, namažeš z oljem in postaviš v pekač. Olupiš krompir in ga narežeš na četrtinke. Razporediš okrog mesa po pekaču. Poškropiš  z olivnim oljem in med krompir in meso dodaš nekaj vejic rožmarina. Vse skupaj približno eno uro pečeš pri 180oC. Vsakih 15 minut vzameš pekač iz pečice in z maščobo preliješ meso in krompir. Čez približno pol ure obrneš meso in krompir še na drugo stran, da se zapeče z obeh strani. Zraven se prileže solata iz sveže špinače in paradižnika. Njami. :) Dober tek!

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo