KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Lepa beseda lepo mesto najde

kindness
Objavljeno: 21. januar 2013
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Ljudje se sporazumevamo z izrečeno ali napisano besedo. Včasih zadostuje že telesna kretnja in pogled in takrat besede niso potrebne. A nekaj zagotovo drži:  prijaznost se čuti v vseh primerih.

Bil je eden tistih dni, ko gre vse narobe. Kokiju ni in ni uspelo prijateljema preko vesoljnega spleta poslati sporočila. Potreboval je njuno podporo, zato se je odločil, da se bo kar odpravil proti Zemlji. Istočasno se je na Zemlji odvijala burna razprava med dvema bratoma: “Ne! Ti si bil na vrsti za smeti!” “Ni res! Jaz sem jih odnesel ze včeraj!” “Nikoli več ti ne posodim računalnika!” “Jaz pa tebi telefona na dotik!” Z dolgimi nosovi sta se Luka in Niki umaknila vsak na svoj konec stanovanja.

V tistem pa je na terasi že pristal naš modri prijatelj in ju veselo pozdravil: “Živjo! Kako sta?” Luka ga je pogledal in rekel: “Ah, skregala sva se, kdo bo odnesel smeti.” “In zakaj jih ne odneseta oba? Pa še zabavno vama bo,” jima je predlagal Koki. Luka se je zamislil in izpod čela pogledal Nikija. Tudi Niki je bil najprej tiho, potem pa je modro rekel: “Saj imaš prav. Luka, oprosti, da sem se razburil. Od zdaj naprej jih nosiva oba, prav?” “Zmenjeno. Oprosti tudi ti.”

Zadovoljno so se spogledali in Koki je nadaljeval: “Danes sem poskusil rešiti uganko. Kaj pomeni ‘Lepa beseda lepo mesto najde’? Malo se mi že dozdeva, ampak me zanima kak primer.” “Hm, pojdimo v trgovino po mleko za palačinke. Gotovo najdemo odgovor,” je predlagal Niki in skupaj so se odpravili po zasneženi poti. Sneg je škripal pod njihovimi čevlji, medtem pa so razpravljali:

“Mislim, da si vsi želimo prijaznosti okrog nas. Pravijo, če si sam prijazen, so tudi drugi okrog tebe prijazni,” je modroval Niki. “Lahko pa naredimo test. V trgovini boš ti, Koki, zelo prijazno zaprosil za kruh, jaz pa neprijazno za žemljice. Me prav zanima, kako se bo odzvala prodajalka.” “Dogovorjeno!” sta se z Luko strinjala prijatelja. Prikorakali so v trgovino in se odpravili k prodajalki s kruhom. Koki jo je prijazno ogovoril in prosil za štruco kruha. Prodajalka se mu je nasmejala in mu ga dala. Luka pa ji je zadirčno rekel: “Žemlje mi daj. Tri bom vzel!” S prodajalkinega obraza je izginil nasmeh. Pogledala je Luko in mu rekla: “A prosim in hvala se pa pod mizo valjata? Si malo pozabil, kaj?” Prijela je žemlje in mu jih zapakirala v papirnato vrečko. Luko je bilo malo sram in je dodal: “Nisem hotel. Oprostite. Hvala vam.” Vzeli so še mleko in se odpravili domov.

“Mislim, da je naš test uspel. Drži, kar pravijo. Isto besedo lahko izrečemo na sto in en način. In splača se potruditi, kajne?” je prijatelja pogledal Koki. Fanta sta mu prikimala in stekli so po beli poti proti domu. Doma so se prelevili v prave kuharje in spekli palačinke z nutelo.

Besede so lahko mehke, nežne in sočutne. Lahko so tudi vesele, nasmejane in spodbudne. Ali pa zarežejo v srce zaradi ostrine, izrečene v navalu jeze, besa ali iz obupa. Ne glede na to, komu so namenjene, vedno zapustijo sled za seboj. Naj bo čim več prijaznih besed pospremljenih z nasmehom, ki ogreje vsako srce. Sicer pa lepe besede nič ne stanejo, kajne?

 

Palačinke z nutelo:

 

150 g moke

2 jajci

250 ml mleka

0,5 žlice rjavega  sladkorja

1 žlica oljčnega olja

1 dl mineralne vode

1 ščepec soli

Vse sestavine zmešaš in pristaviš ponev, da se segreje. Vanj kaneš oljčno olje in ko je segreto vliješ eno zajemalko testa. Testo razliješ tako, da je celotna površina enakomerno prekrita. Palačinko spečemo najprej z ene strani in ko rahlo porjavi, jo s pomočjo lopatke obrneš in spečeš še z druge. Palačinke pečemo dokler ne porabimo vsega testa. Ko so pečene, jih premažeš z nutelo in zviješ v rolico. Postrežeš in uživaš v sladkih grižljajih. Njami. :) Dober tek!

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo