KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Krompirčkanje

krompirckanje
Objavljeno: 12. november 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Vonj po sveže pečenem krompirčku vzbudi tek skoraj vsakemu želodčku. Krompir nahrani lačne in spodbudi kreativnost s svojo razgibano obliko. Naj bo to izrezovanje najbolj izvirnega žiga ali priprava različnih jedi, krompir je idealen za sto stvari.

Koki je pogledal vesoljsko pošto in se razveselil novega sporočila svojih prijateljev. Poslala sta mu vabilo na krompirčkanje. ˝Hm, le kaj s tem mislita?˝ je na glas razmišljal Koki in se s svojo malo vesoljsko ladjo podal na pot proti Zemlji. Prijatelja sta ga pričakala z dvignjenimi rokami v pozdrav in, kot vedno, z velikimi nasmeški na obrazih. ˝Super, da si prišel, Koki. Boš videl, kaj sva pripravila.˝ Odhiteli so v sobo in Koki je zagledal mizo, prekrito s časopisnim papirjem in obloženo s krompirjem različnih velikosti. ˝Kaj bomo počeli s krompirjem?˝ je radovedno vprašal Koki. ˝Izdelali bomo žige, s katerimi bomo naredili veliko risbo.˝ ˝Sliši se zanimivo. Kaj ko bi vsi izdelali nekaj vesoljskega?˝ je pripomnil Koki. ˝Super ideja,˝ sta se strinjala prijatelja in začeli so izrezovati vsak svoj krompir.

Kmalu so izpod prstov umetnikov nastali čisto pravi vesoljski žigi. Luka je izrezljal malo vesoljsko ladjo, podobno Kokijevi, in leteči skiro. Niki je izrezljal tri podobe, in sicer: Kokija, Luko in sebe. Koki pa je izrezljal planet Kros in Zemljo. ˝Uau, iz teh žigov lahko naredimo odtis vesoljske pustolovščine, kaj pravita?˝ ˝Zmenjeno!˝ Žige so začeli namakati v pisane barve in pred njimi je nastajala prava umetnina. Vsako stran lista je krasil po en planet modre in zelene barve, okrog njiju pa so leteli vesoljska ladja, leteči skiro in trije junaki z velikimi astronavtskimi čeladami. ˝Ne morem verjeti, da lahko iz zelenjave narediš take pripomočke za risanje, kajne?˝ je od barv pomazane krompirjeve žige navdušeno gledal Luka.

˝Tudi moj prijatelj želodček se strinja in bi z veseljem pomazal krompir v kakšni drugi obliki,˝ se je oglasil Niki. ˝ Potem bo en  moj mini izum ravno pravšnji. Pridita in prinesita krompir za peko ter pladenj.˝ Prijatelja sta mu sledila z velikimi vprašaji nad glavo in na teraso prinesla vse potrebno. Koki pa je prinesel  nekaj podolgovatega in srebrnega, ovitega okrog tulca. ˝Je to res to, kar mislim?˝ je radovedno vprašal Niki. ˝To je ekspresna folija na daljinsko upravljanje. Opran in osušen krompir bomo zavili v večji kos folije in ga postavili na pladenj. Potem se bomo prepustili delovanju ekspresne folije.˝

Sledili so Kokijevim navodilom in ko je bil ves krompir lepo zavit v folijo in zložen na pladenj, so opazovali dogajanje. Koki je na daljinskem upravljalcu vklopil modri gumb in iz folije se je začelo rahlo kaditi. Ob pritisku na gumb se je folija ogrela in pričela spuščati toploto v notranjost, h krompirju. ˝Uau, to ni ekspresna folija, to je super folija!˝ je zavpil Luka. Kmalu je iz folije prijetno zadišalo in Koki je postregel prijatelja s pečenim krompirčkom. ˝Mmm, kako je dober. Tole folijo nam pusti, bo prav prišla za naslednjič,˝ je poprosil Luka. Dodali so še malo kisle smetane in se prepustili užitku.

Mljaskali so ob topli, slastni malici. ˝Krompir me spominja na meteorit,˝ je iznenada spregovoril Niki. ˝Na poti k vama jih velikokrat opazim, le da so bolj temno sive barve. Zanimivo je, da ne veš, od kod prihajajo. A vendar vsak od njih nosi svojo zgodbo. Ko bi le videli, kar so videli že oni. Kajne?˝ je modro zaključil Koki. ˝Zanimiv pogled. Res. To bi bilo zgodb!˝ Koki in prijatelja so se krompirja napokali do sitega. Prišel je čas za Kokijev povratek domov, ampak trije prijatelji so vedeli, da se bodo kmalu spet srečali. Ne, njihovih avantur jim ne more vzeti nihče!

Avanturist pa je bil tudi Krištof Kolumb, ko je odkril Ameriko in tudi krompir. Njegovi predniki so rasli tam že več kot 7000 let nazaj. Kolumb ga je prinesel v Evropo in od takrat je to ena najbolj priljubljenih vrst zelenjave v Evropi. Naše babice in mame so ga pripravljale v bolj tradicionalnih oblikah kot na primer kuhanega v oblicah, pečenega ali praženega, danes pa sta najbolj priljubljena pire in pomfrit. In kakšen je tvoj najljubši krompir?

RECEPT

Krompir, pečen v foliji, za tri osebe:

6 velikih krompirjev

150g puste skute

5 žlic kisle smetane

1 dcl jogurta

drobnjak

oljčno olje

sol

6 pravokotnikov alu folije

Krompir dobro oščetkaš pod tekočo vodo, ga osušiš s papirnato brisačo in ga večkrat prebodeš z vilicami. Vsak krompir posebej zaviješ v alu folijo. Pečico segreješ na 200 °C. Medtem skuto zmešaš s kislo smetano in jogurtom, da dobiš kremasto omako. Ko je pečica segreta, vanjo za  45 minut postaviš krompirje. Pečeš jih na mreži, na spodnji višini. Z tankim nožem preveriš, ali so pečeni, in po potrebi pečeš še dodatnih pet do petnajst minut. Pečene krompirje vzameš iz pečice in jih na vrhu z  vilicami raztrgaš. Na vroč krompir kaneš nekaj kapljic oljčnega olja in ščepec soli, nato pa preliješ s skutno omako. Temeljito opereš drobnjak , ga nasekljaš in ga na koncu potreseš po krompirju. Vzameš vilice in uživaš v slastnih grižljajih. Njami. :) Dober tek!

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo