KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Koki zapelje prijatelja okrog zemlje 2.del

Andromeda
Objavljeno: 10. april 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Prijatelji so nadaljevali svojo pustolovščino okrog zemlje in se pogovarjali o zanimivostih, na katere jih je spomnil pogled skozi veliko okno nad nadzorno ploščo male vesoljske ladjice.

“Meni so pa zelo všeč sloni. Predvsem zato, ker imajo dober spomin,“je nadaljeval pogovor Niki. “No, o njih ti pa lahko jaz kaj povem,” se je hotel izkazati tudi Luka: ”Poznamo dve vrsti slonov. Afriškega in azijskega. Afriški je precej večji in ima večja ušesa. A veš, da so njegova ušesa takšne oblike kot Afrika?” “A res? No, na to pa nisem pomislil,” je zamišljeno odgovoril Niki. “Azijski slon je manjši in je podoben mamutu.” “In kaj imata skupnega oba?” ga je testiral Niki. “No, kaj?” je radovedno vprašal Luka. “Ja: okle. Zaradi njihovih oklov jih ljudje pobijajo. Veliko so jih že iztrebili.” “Ne morem verjet. In kaj bodo okli ljudem?” se je čudil Luka. “Okli se prodajajo zelo drago, kot tipični spominki iz Afrike,”mu je pojasnil Niki.

“Mislim ,da je čas, da postavimo pravila za pomoč slonom,” je vskočil v debato tudi Koki. “Odlična ideja. Prvo pravilo: nikoli, ampak res nikoli ne kupi izdelka iz slonovih oklov,” je bil prvi Niki. “Jaz sem se spomnil na drugo pravilo:  povej vsem sorodnikom in prijateljem, še posebej tistim, ki potujejo v Afriko in Azijo, da tudi oni ne kupujejo izdelkov iz slonovine,” je ponosno dodal Luka. “Tretjega povem pa jaz. Napišimo žalostno zgodbo o slonih in zaprosimo časopise, da jo objavijo. Potem jo bodo prebrali tudi ostali, ki so prej razmišljali o nakupu spominkov iz Afrike. Kaj menita?” je vprašujoče pogledal svoja prijatelja Koki. “Super!” sta mu v en glas pritrdila prijatelja.

“Poglejta! Luna,” se je oglasil Luka. “Sem se že spraševal, kdaj jo bomo videli. Mene Luna spominja na obraz z očmi, nosom in usti. Dobro jo poglejta. “ “Pa res,” sta mu pritrdila Koki in Niki. “V pravljicah, ko sem bil še majhen, je bila Luna tista gospa, ki je s svojim blagim pogledom tolažila osamljene in prestrašene otroke ponoči.” “Zanimivo. Jaz  pa je nikoli nisem videl v taki luči. A vaju kdaj Luna nosi?” je vprašal Niki. “Ne vem. Mislim, da ne,” je odgovoril prvi Koki.  “Ah, jaz se ne spomnim,” je pohitel z odgovorom tudi Luka. “Hm, mene pa je nekajkrat, ko sem bil še majhen. Prebudil sem se v kopalnici. “ “Ha, ha, ha… Ta je pa dobra,” sta se mu smejala prijatelja.

Zamislili so se in opazovali zvezdnato nebo nad sabo. Luka je pridno snemal in se počutil kot čisto pravi režiser. Strmeli so skozi veliko okno nad nadzorno ploščo in se niso in niso uspeli nagledati množice zvezd. Pogled je bil preprosto čaroben. Koki se je prvi prebudil iz zamaknjenosti: “A vesta, kako se imenuje vaša galaksija?” “Ja, sva že slišala; daj, spomni naju,” sta mu v en glas odgovorila prijatelja. “Reče se ji Mlečna cesta,” je nadaljeval razlagati Koki. “Ima 200 milijard zvezd in je spiralne oblike.” “A je tvoj planet tudi del naše galaksije, Koki?” je radovedno vprašal Luka. “Ne, planet Kros pripada galaksiji Andromeda. To je galaksija, ki je najbližja vaši galaksiji, le da je večja za eno in pol galaksije. Predvidevamo, da se bosta enkrat obe naši galaksiji združili v eno velikansko.” “To bi bilo super! Potem bi bili pravzaprav sosedi. Kajne?” Koki se je na ves glas zasmejal Lukovi domiselnosti in se popolnoma strinjal.

Počasi se je njihovo potovanje okrog Zemlje zaključevalo. Treba bo spremeniti smer in pristati na domu prijateljev. Težko so se odtrgali od tega pogleda, ampak obljubili so staršem, da bodo doma pravočasno. Koki je obrnil malo vesoljsko ladjico s pomočjo navigacije. Prileteli so v atmosfero, ko je pričela utripati rdeča lučka. “O, ne,” je rekel modri prijatelj. “Kaj je?” sta malo prestrašeno vprašala dva brata. ”Zdaj bo postalo zabavno. Pripnita si varnostne pasove. Niki, vzemi v roke navigacijo tudi ti in me posnemaj. Čez nekaj minut bomo postali tarče meteorskega dežja.” ”Kaaaj?” “Ne sprašujta. Luka, ti snemaj, Niki, ti pa si predstavljaj, da igraš igrice. Tokrat ne streljaš ti, temveč na tebe takorekoč strelja komet. Izmikati se morava letečim meteorjem, da nas ne podrejo na tla. Na tej višini to ne bi bilo prijetno.” Fanta sta spretno navigirala malo vesoljsko ladjico in razmigavala svoje prstke. V bistvu je bilo prav zabavno. Luka je v svoj objektiv ujel že nekaj meteorjev, ki so švignili mimo čisto blizu. Eden bi jih skoraj oplazil, a je Niki spretno izmaknil vesoljsko ladjico v drugo stran. Počasi so meteorji pojenjali, veliko jih je že med padanjem izginilo, nekaj pa jih je padlo tudi na Zemljo. Zadovoljni nad svojo spretnostjo so si fantje stisnili petko in zapeli napev iz znane pesmi: “We are the champions, we are the champions…”

Prileteli so na teraso prijateljevega stanovanja in bili ponosni, kakšno neverjetno dogodivščino so ravnokar doživeli. Doma sta jih že čakala vesela mamica in očka, ki sta jih stisnila v objem. “Nisva si mislila, da naju bo vseeno tako skrbelo, “ je priznala mama. ”Kako je bilo? Vse nama morate povedati,” je hitel z vprašanji očka. Fantje niso odgovorili, Luka je vklopil kamero v televizijo in pokazal njihovo dokumentirano dogodivščino. Posnetek je povedal vse. Starša sta bila navdušena. Med gledanjem posnetka so se mastili s ‘sticky fingersi’  in jih pridno pomakali v domač kečap. Koki jima je moral obljubiti, da jih bo kmalu obiskal z vso družino in odpeljal vse skupaj na novo vesoljsko avanturo.

Tudi sama ne bi imela nič proti podobni avanturi. In vi, dragi bralci?

 

 

 

 

RECEPT

Sticky fingers

 

½ kg piščančjega fileja (narežeš na debelino prsta dolžine cca 10 cm)

2 -3 žlici moke

1 jajce

corn flakes (zdrobljen)

sol, poper, provansalske začimbe

 

Domač kečap:

http://www.ekomagazin.si/Recepti/Recepti/domaci-ketchup.html

 

Meso povaljaš v moki, jajcu in na koncu v zdrobljenem corn flakes-u. Ocvreš, da zarumeni, in postrežeš skupaj z domačim  ‘kepač-em’. Zraven se prileže skleda zelene solate ali paradižnik češnjevec, ki ga ‘uporabiš’ kot žogo, s katero ciljaš na koš-usta. Njami! Dober tek! :)

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo