KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Koki predstavi pomen čebelic za človeštvo

Čebelica
Objavljeno: 16. april 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Prebujanje narave spomladi se zgodi zelo hitro. Kar naenkrat opazimo prva cvetoča drevesa in otočke zgodnjih cvetlic na travnikih. Razigrana rumena, nedolžna bela in pomirjajoča vijolična nam mahajo v pozdrav: Hej, postoj in poglej!

Naš modri prijatelj je na travniku pred hišo opazoval igro svojega psa. Odločil se je, da popelje Kuku-ja na dirko med cvetočimi in letečimi bitji na Zemlji. Sporočil  je prijateljema, naj se pripravita. Na vrsti je bila nova dogodivščina.

Prijatelja z Zemlje sta hitela pripravljati čutarice z vodo, jabolka in banane za posladek. ˝Niki, a misliš, da na Kokijevem planetu tudi rastejo banane in jabolka?˝ je Luka vprašal svojega brata. ˝Hm, ne vem. Vprašaj ga, ko pride. Po mojem, da rastejo. Pridi, obujva se in ga počakajva na terasi.˝ Brata sta stopila ven, ko se jima je približevala Kokijeva mala vesoljska ladja. Prijatelji so se razveselili drug drugega in se odpravili proti gozdu. Luka je peljal Kokijevega psička na povodcu in se nenehno pogovarjal z njim: ˝Kuku, tudi jaz bom imel enkrat psa ali pa muco, veš. Skrbel bom zanj, ga hranil, vodil na sprehode in ga imel rad!˝ Kuku se je ustavil, se obrnil in zalajal, kot bi se strinjal z njim.

˝Luka, Kuku!˝sta zaklicala prijatelja. ˝Pridi Luka, boš videl, kaj sva odkrila.˝ In sredi travnika je stal najlepši čebelnjak. Bil je poslikan s starinskimi podobami in kot velika graščina nudil dom rumeno-črnim gostjam. Čebelicam. Tem neumornim delavkam bi morali podeliti priznanje. Priznanje za nesebičnost, predanost in delavnost. Od jutra do večera garajo, kot bi jih že ob rojstvu sprogramirali: ´Brez dela ni jela!´

˝Uau. Kako je lep!˝ so komentirali prijatelji. ˝Koliko čebel! A misliš, da bi imele kaj proti, če jim vzamemo malo medu? Meni bi se prav prilegel,˝ je predlagal Luka. ˝Ne, Luka. To lahko storijo le izkušeni čebelarji. Mislim, da te morajo čebelice poznati, da bi te spustile zraven,˝ mu je razložil Niki.

˝Pri nas imamo čebelji praznik enkrat letno. Takrat cel planet piše in govori o teh pridnih bitjih. Predvsem o njihovi pomembnosti za proizvodnjo hrane na našem planetu. Izdelujemo izdelke iz zavrženega satja in pečemo dobrote iz medu. Ponekod rišejo čebelice z kreativnimi napisi na majice. Le-te potem prodamo na številnih sejmih in tržnicah, ves zaslužek pa namenimo izgradnji novih čebelnjakov in zaščiti čebel na sploh,˝je ponosno razlagal Koki.

˝To je pa zelo prijazno od vas. Vem, da so čebele precej ogrožene pri nas in jih ogromno pomre zaradi nekontroliranega škropljenja dreves,˝ je komentiral Niki. ˝Zakaj pa škropijo drevesa? A je to res potrebno?˝ je radovedno vprašal Luka. ˝Škropijo zato, da bi bilo sadje, ki raste na drevesih lepše in nečrvivo.˝ ˝Aha. Ampak mene ne bi motila kakšna pikica na jabolku. Saj mi jo mamica izreže,˝ je vztrajal Luka. ˝Žal ne razmišljajo vsi tako Luka. Lepše sadje se bolje prodaja,˝je Niki skušal pomiriti brata. ˝Ah, le zakaj je ta denar tako pomemben? Prav na živce mi že gre.˝ Luka svojega razburjenja ni mogel skriti. ˝Pa vesta, zakaj so čebele tako pomembne za ljudi?˝ ˝Spomni naju,˝ sta oba brata vprašujoče pogledala Kokija. ˝Čebele oprašujejo rastline, da na njih zrastejo plodovi. Vsaj tretjina sadja in zelenjave na Zemlji ter polovica na planetu Kros zraste z njihovo pomočjo. Si predstavljata, kaj bi se zgodilo, če bi izumrle vse čebele?˝ je Koki pogledal svoja prijatelja. ˝Ja, to bi bilo res žalostno. A se spomnita pesmice, ki opozarja vsakega obiskovalca gozda, da ne meče smeti?˝ je vprašal Niki.˝Seveda. Pri tisti naši dogodivščini s kavčem, a ne?˝ sta mu v en glas odgovorila prijatelja. ˝No, kaj menita o tej:

 

Pridna je čebelica,

zaradi nje je z medom začinjena čajna skodelica.

Ker rastline oprašuje,

hrana vedno tu je.

A ko človek rastline škropi,

čebelica se zastrupi.

S tem tretjina hrane v svetu postane vprašaj,

kaj naredil boš človek ti zdaj?

Pusti škropljenje ob strani

in se raje posveti naravi!

 

”Bo kar v redu,” je Luka komentiral pesniško ustvarjanje svojega brata. ”Koki, spomnil sem se na vesele misli.” ”No, povej!” ”Zanima me ali lahko nekomu pošiljamo vesele misli in mu s tem pomagamo?” ”Seveda,” se je Koki razveselil Nikijeve domiselnosti. ”Potem imam pa rešitev. Kaj če bi vsak dan za par minutk pošiljali vesele misli čebelicam. Na primer, zamislimo si čebele zjutraj, ko odhajajo od doma (čebelnjaka), kako pridno nabirajo med ter kako se zdrave vračajo nazaj domov.” ”Super!” je bil nad idejo navdušen tudi Luka. ”Jaz si bom v glavi sestavil cel strip.” ”Ha ha ha. Bravo!” je Koki pohvalil prijatelja.

”Joj, fanta! Meni pa že pošteni kruli.” ”Se strinjam Luka,” mu je pritrdil tudi Niki. ”Pohitimo!” Trije prijatelji in Kuku so stekli proti domu, kjer jih je objel omamni vonj domačih medenjakov. ”Mami, ti nam bereš misli. Spekla si medenjake, a ne?” ”Res je,” jim je odgovorila mama. Prijatelji so zagrabili celo posodo medenjakov in se zaprli v sobo. Tam so miselno predelali zadnjo dogodivščino in si obljubili, da bodo vedno bolj uporabljali vesele misli.

Si tudi ti kdaj pomagaš z veselimi mislimi? Sicer nas pa nič ne stanejo. Že majhen nasmeh pomaga,  potem je življenje še lepše, kajne?

 

Domači medenjaki:

30 dag gozdnega medu

20 dag masla

10 dag rjavega sladkorja

2 jajci

50 dag polnozrnate moke

25 dag bele moke

10 dag sesekljanih orehov

mešanica dišav za medeno pecivo (če teh nimamo, vzamemo za noževo konico mletih klinčkov in cimeta)

1 žlička sode bikarbone.

V kozici segreješ med in mu dodaš maslo, sladkor in jajca. Suhe sestavine zmešaš posebej in jim dodaš medeno mešanico. Zmešaš v testo in pustiš počivati vsaj eno uro ali kar celo noč. Oblikuješ kroglice in jih daš peči na 180 stopinj za 15 minut. Še tople lahko pomočiš v sladkorni led (1 beljak + 200 g sladkorja v prahu), hladne pa v čokolado. Poližeš prste in uživaš! Njami. :) Dober tek!

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2022 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo