KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Koki pravi: denar ni sveta vladar

MoneyWorld
Objavljeno: 28. maj 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Brezskrbno tekanje po igrišču  občasno zahteva svoj davek. Odtisi udarcev, prask in podobnih ‘tatoojev’ pa so znak junaškega boja do konca. Do cilja. Do tistega cilja, ki ga poznajo le mali nadebudneži. Ah, ko bi le starši razumeli, da to ni pravzaprav nič takega. Zatorej: brez panike!

Naša dva junaka sta se gugala na gugalnici za dva. Prepustila sta se enakomernemu zibanju naprej in nazaj. V njunih glavah so se prepletale žive slike prihodnosti. Luka si je predstavljal sebe na odru z električno kitaro. Glavo mu je krasila najbolj ‘huda’ frizura in telo, oblečeno v kulske hlače in črno majico z mrtvaško glavo, je bilo podoba čisto pravega rock zvezdnika. Iz množice navdušenega občinstva so vanj leteli evrski kovanci z njegovo podobo na eni strani. Oh, ja, to bi bilo življenje!

Na drugi strani gugalnice pa so njegovega brata Nikija misli odpeljale v čisto pravi laboratorij za izume. Niki je bil znanstvenik, katerega izumi so bili znani po celem svetu. Izumil je mini robotka nogavicepospravljalca, zobeumivalca, izpod njegovih rok pa je ravnokar nastajal čisto pravi palačinkepek. K njemu so hodili s celega sveta, s kovčki, polnimi denarja, in z nešteto željami. In Niki je lahko sestavil prav vse.

V njuni zamaknjenosti ju je zmotila temna senca iznad njunih glav. Pogledala sta navzgor in zagledala Kokijevo malo vesoljsko ladjo. Stekla sta domov in ga pričakala na terasi njihovega stanovanja. “Koki. Si prišel!” sta bila vsakokrat znova vesela njegovega obiska. Kajti Kokijev obisk je pomenil še eno pustolovščino.

“Živjo, fanta!” ju je pozdravil modri prijatelj. Prvi ga je ogovoril Niki: “Koki, kako si prišel do svojega laboratorija?” “Hm, naj se spomnim. Imel sem nekaj prihrankov. Z njimi sem si kupil čisto osnovno opremo. Za svoj prvi izum je popolnoma zadostovala. Potem, čez čas, ko sta starša videla, da sem resen in vztrajen, sta mi občasno pomagala tudi onadva. In ostali prijatelji ter sorodniki. Imam res srečo, da imam dobre prijatelje,” mu je skušal čim bolje pojasniti Koki.

“Se pravi, da si za vsako darilo rekel, naj ti raje kupijo kakšen pripomoček ali pa dajo denar,” je vskočil tudi Luka. “Na nek način niti ni bilo potrebno. Ko so vsi videli mojo vnemo in izume, sem kar prejemal vse, kar sem potreboval. Z denarjem se nisem obremenjeval.” “A res? Se pravi: bolj ko skrbiš, več skrbi imaš, ali kaj?” ga je prekinil Luka. “Nekako tako, ja. Potem, ko sem se odločil, kaj bom počel v življenju, sem imel dokaj hitro vse nared za svoj prvi izum.” “To je super,”je dodal svoj komentar tudi Niki.

“Imam idejo. Koki, si že videl, kako pride na svet teliček?” je vprašal Luka. “Ne, pravzaprav nisem. Ali pričakujete telička?” “Ja, na sosednji kmetiji ga bodo vsak čas dobili. Pojdimo.” Trije prijatelji so stekli proti velikemu hlevu in počasi pokukali vanj. Soseda Pavla se jim je prijazno nasmehnila in jih povabila naprej. “Vsak čas bo. Kar pridite bližje.” Fantje so opazovali velik kravin trebuh in poslušali njeno občasno mukanje. “A jo boli?” je vprašal Koki. “Malo že. Ampak zdaj bo hitro mimo,” ga je potolažila Pavla. Kmalu je iz krave pokukala mala glavica in takoj za njo je prišel na svet cel teliček. Pavla je pomagala prerezati popokovnico, to trdno vez med mamo in otrokom. Prepustila je malo bitje svoji mami, ki ga je že skrbno umivala.

“Uau. Novo življenje. Kako preprosto izgleda, a vendar je potrebnega nekaj časa, da bitje zraste v maminem trebuhu,” je komentiral dogodek Koki. “Meni se zdi pa malo umazano vse skupaj. Teliček je bil čisto moker in “zalepljen”. Kot da je bil v vrečki z vodo,” je komentiral dogodek Niki. “Saj je bil. Ta vrečka je posteljica, v kateri je teliček rasel. Potem se pa rodi skupaj z njo,” mu je skušala razložiti Pavla. “Pridite. Vam bom dala kozarec svežega mleka.” Fantje so ji sledili in bili vsak na svoj način pretreseni od rojstva, ki so ga ravnokar videli. Luka je razmišljal na glas: “A sem bil tudi jaz tak, ko sem se rodil? Moker in “zalepljen”? Sem bil kaj kosmat?” “Najbolje, da vprašaš svojo mamico. Gotovo si bil najlepši dojenček na svetu. No, vsi trije.” To jih je zadovoljilo za nekaj trenutkov. Spili so mleko in se odpravili domov. Še enkrat so pogledali telička in ugotovili, da je prav simpatičen. Zdaj je že stal na svojih dolgih nogah in za trenutek se jim je zazdelo, da se je nasmejal in jim pomežiknil. Morda se je res. Zakaj pa ne?

Ko so vstopili v stanovanje, je zadišalo. Mmm, bil je “šmorn”. No, pravilno – cesarski praženec. Ja, njihova mama je znala poskrbeti za te lačne želodčke. Med sladkanjem so se pogovarjali o preteklem doživetju. Luka je odprl prejšnjo temo: “Mami, če mi hočeš kaj kupiti, mi ni treba. Raje mi daj tisti denar. In za rojstni dan tudi. Od zdaj bom varčeval. Varčeval za električno kitaro.” Mama ga je presenečeno pogledala in rekla: “Seveda, Luka.” “Tako, povedal sem, zdaj se pa ne bom več obremenjeval.” Koki se je nasmehnil in rekel: “Danes sem videl pravi čudež. Novo življenje je čudež. In tudi mi smo mali čudežki, vsi posebni na svoj način. Tega nam ne bi mogel nihče kupiti. Kajne?”

Brata sta se spogledala, mu prikimala in rekla: “Denar ni sveta vladar, še manj pa mene.” Koki se je na glas zasmejal in ni rekel nič več. Nadaljevali so s sladko pojedino in bili ponosni, da so skupaj spoznali še en nauk življenja.

Veliko ljudi ima le eno željo: denar, ampak k sreči je tudi veliko ljudi, katerih želje so: sreča, ljubezen in zdravje. In za te želje se je vredno boriti!

 

RECEPT

Šmorn

 

3x 2 dcl mleka

10 žlic moke

malo rjavega sladkorja

3 jajca

ščepec cimeta

oljčno ali kokosovo olje

 

Vse sestavine zmešaš in vliješ testo debeline 1 cm na vroče olje. Ko je spečeno na eni strani, obrneš na drugo in ga razrežeš na drobne kose, da se še naprej peče. Vmes mešaš in pečeš z vseh strani. Na pečen šmorn se priležejo sveže borovnice in sladkor. Njami!:) Dober tek!

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo