KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Koki odkrije skrivnosti vode

voda-voda
Objavljeno: 23. april 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Kapljice dežja so hrana presušeni zemlji in vsem živim bitjem na tem planetu. So preprosti in popolnoma naravni pojav, a vendar bi brez njih težko obstalo življenje v obliki, ki jo poznamo. Zvok dežnih kapelj je lahko pomirjajoč, še posebno če si v varnem zavetju toplega doma.

Okno se je orosilo in po njem so se pojavile dežne ceste kapljic različnih velikosti. Luka jih je zamaknjeno opazoval in se obrnil k svojemu bratu: ˝Niki, dežuje. Zdaj ne moreva ven na igrišče.˝ ˝Super! Cel vikend bova igrala igrice in gledala filme,˝ mu je navdušeno hitel odgovarjati bratec. ˝Ja, seveda. Saj veš, da bo danes mamino prvo vprašanje: ´Niki, Luka kako je bilo v šoli? Sta že naredila nalogo in se naučila novo snov?´ Vsak dan ista pesem.˝ ˝Ah, daj no. Saj ni tako hudo. Imam idejo. Povabiva Kokija na dežno dogodivščino. Kaj praviš?˝ ˝Ja, kaj pa šola?˝ga je začudeno pogledal Luka.˝Saj bova do njegovega prihoda že vse naredila. Jaz sem nalogo že naredil, malo vadim množenje in deljenje in bom gotov. Ti?˝ ˝Ok. Tudi jaz moram končati nalogo in se naučiti eno pesmico.˝

Njuno burno govorjenje je slišala tudi mama in vstopila v sobo. ˝Fanta, sta v redu? Kako pa šola?˝ ˝Mami, pusti naju, ravno končujeva nalogo in se učiva.˝ S tem odgovorom sta zaprla mamina usta, ki se je z nasmehom na obrazu obrnila in ju pustila s šolskimi obveznostmi. Od hitrega učenja in pisanja se je iz sobe kar kadilo. Kaj takega. Le kaj je tako spodbudilo njena junaka. No, čez slabe pol ure se ji je razjasnilo, saj je spoznala njun motiv. Na terasi je opazovala pristanek Kokijeve ladjice in se pričela smejati svoji naivnosti.

Koki je vstopil v stanovanje svojih prijateljev in ju vprašal: ˝Sta naredila vso nalogo?A gremo?˝ ˝Kam pa greste?˝se je oglasila tudi mama.˝Ja, ven gremo. S škornji in dežnimi plaščki.˝ ˝V redu. Pazite na sebe in lepo se imejte,˝ jih je pozdravila mama. Trije junaki pa so med tem že stekli čez prag proti izhodu. Ah, kakšne zimske radosti. Dežne radosti so še boljše. Skakanje po lužah in tekmovanje v najdaljšem špricu je zakon! Občutek suhosti in nemoči velikih luž, ki ne pridejo do stopal zaradi gumijastih škornjev, je carski. Čeprav te špric prijatelja, ki skoči v lužo, hitro postavi na realna tla: ˝Luka! Zdaj sem čisto moker!˝se je Niki pritožil nad Lukovo zavzetostjo. ˝Ja, seveda si moker! Kaj se pa podiš po dežju!˝ ga je zafrkaval nagajivi bratec. Vsi so se zasmejali in nadaljevali z dežnimi norčijami. Po kakšni dobri uri norenja po dežju je naše junake zazeblo. Pričeli so kihati in se hitro odpravili v toplo zavetje doma.

Kot ponavadi je že dišalo iz kuhinje, kjer je mama pripravljala ‘ta hitre’ testenine. Znala je pričarati pravo pojedino že iz čisto preprostih sestavin. Imela je tudi dober občutek za razpoloženje mladih navihančkov in jih velikokrat presenetila s točno tisto jedjo, ki se jim je podila po glavi.

Fantje so se preoblačili v suha oblačila in vmes kramljali.  ”Zdi se mi, da toliko dežja ni zapadlo že zelo dolgo.” ”Ja, še dobro, da smo se v celoti opremili, drugače bi bila naša dogodivščina najkrajša in najbolj mokra.” ”Ha ha ha …” so se zabavali prijatelji. Koki pa ne bi bil ‘modri’ prijatelj, če ne bi v prav vsaki stvari videl nekaj pozitivnega in poučnega.

”Voda je zelo pomembna za življenje in zdravje. Človek je lahko brez vode le 10 dni, brez hrane pa kar 2 meseca.  Kar tri četrtine Zemlje je prekrite z vodo in tudi ljudje imamo ravno toliko vode v sebi.” ”Hm, zanimivo.” Sta brata komentirala Kokijevo pripovedovanje. ”Ja, zanimivo je tudi to, da voda resnično kroži po celem planetu. Tudi pri nas. Sonce segreva vodo, ki izhlapeva. Ti vodni hlapi se z ohlajanjem ozračja spremenijo v roso in meglo, ki oblikujejo oblake. Če je še bolj hladno, se spremenijo v točo, led in sneg ali pa v obliki dežja padejo nazaj na zemljo.” ”In spet zalijejo rožice in napolnijo jezera ter morja, kajne?” je radovedno vprašal Luka. ”Seveda!” mu je pritrdil Koki.

”Večkrat sem slišal, da je voda zdravilna. Kako to mislijo?” radovedno vpraša Niki. ”Ima veliko lastnosti. Zadostno pitje vode nam povečuje odpornost proti boleznim, našo zbranost (npr. v šoli). Enostavno smo bolj močni, kot če bi pili premalo vode. Bolj zdravo je pitje vode, kakor sokov ali sladkih pijač z mehurčki.˝ ˝Ne! Kaj pa coca-cola?˝ ˝Ja Luka. Itak! Saj veš, da nama jo starši redkokdaj pustijo,˝je Niki opomnil svojega brata. ˝In to je pravilno! Starši vaju imajo radi in vama želijo samo dobro. Tisti, ki pijejo veliko sladkih pijač z mehurčki, postanejo bolj okrogli. Saj če spiješ kozarec coca-cole, je tako kot bi pojedel sendvič. Zato je za žejo bolj zdravo pitje vode, ko si lačen pa poješ kaj konkretnega,˝je hitel pojasnjevati Koki.

˝Kaj pa ko rečejo, da je voda živa? Kaj mislijo s tem, a zato ker teče?˝ ˝V bistvu je s tem mišljena energija vode. Vsa voda ima na izviru energijo in s tem zdravilne učinke. Potem ko steče po ceveh in raznih črpalkah, se ta značilnost izgubi.˝ ˝A to pomeni, da pijemo mrtvo vodo, če je tista prej živa? In kako jo lahko nazaj oživimo?˝ ˝Prav razmišljaš Luka. Odgovor je da. Oživimo pa jo lahko s kristali. V vrč vode daš kristal, npr. kameno strelo – to je tisti prozoren kamen, in čez nekaj ur dobiš spet ´živo´ vodo.˝ ˝Super. Hvala Koki za pojasnilo.˝ V tistem trenutku jih je poklicala mama na priboljšek. Stekli so in se nabasali ´tahitrih´testenin. Zraven so pili vodo in občudovali prozorni kristal, ki se je svetlikal v vrču. ˝Ja fantje, a ne boste soka?˝ ˝Ne mami. Od zdaj pijemo le še vodo,˝ so ji v en glas odgovorili trije junaki. Mama je zadovoljno prikimala in bila ponosna na svoja sinova ter prijatelja.

Voda je resnično izvir življenja. S svojo kristalno strukturo spominja na tekoči kristal. Brez nje ne bi občudovali vodnega in kopenskega sveta in kaj kmalu bi današnja podoba našega planeta izginila.

Za navdih še nekaj koristnih informacij in recept:

http://www.ahat.si/index.php?option=com_content&view=article&id=7:energizirana-in-vitalizirana-voda&catid=1:navodila&Itemid=6

http://www.bodieko.si/voda-in-njene-skrivnosti

 

RECEPT

´Ta hitre´testenine

250 g testenin

2 pesti rukole

2-3 čajne žličke oljčnega olja

Sol, poper

Rezina pršuta razrezana na kratke in ozke rezance (opcijsko)

Testenine v slani vodi skuhaš po navodilih al´dente in jih odcediš. Odcejene testenine streseš v drugo posodo, kjer jih že čaka segreto oljčno olje. Posoliš, popopraš in dodaš rukolo. Mešaš cca 5 min in razdeliš po krožnikih. Na vrhu dodaš nekaj rezin pršuta in naribaš parmezan. Zraven se prileže skleda paradižnikove solate in kozarec vode. ´Taveliki´naj pogumno sežejo po kozarcu rose-ja. Njami.  Dober tek!

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2022 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo