KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Kdo naredi največji balon?

IMG_2251
Objavljeno: 25. september 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Obstaja veliko okusov žvečilk. Ponavadi izberemo le eno, ki postane najbolj priljubljena. In ta razvaja naš okus in krepi čeljustne mišice z aktivnim žvečenjem. Zobozdravniki se verjetno ne bi strinjali s prekomernim žvečenjem, a v enem smo si vsi enotni: žvečenje je lahko zabavno in smešno obenem.

Koki je razmišljal, s kakšnim izumom bi si popestril dan. Idej mu ni nikoli zmanjkalo, a tokrat je bil v dilemi med muffinopekom in žvečilkomatom. Odločil se je za žvečilkomat in pri priči narisal načrt. Veselil se je novega podviga in pričel s sestavljanjem in pritrjevanjem delov. Ko je pogledal svoj izum, je bil zadovoljen. Spominjal je na moderen mešalnik za sokove. Seveda je bilo pred uporabo treba narediti test.

V vhodno odprtino z mini lijakom je dal malo rjavega sladkorja, pest rdečih malin ter kremasto pasto  Pritisnil je na zeleni gumb in žvečilkomat je pričel z mešanjem. Že čez nekaj trenutkov je zapiskalo, modra lučka je pričela utripati in iz majhne odprtine so začele padati čvrste, okrogle in rdeče žvečilke. Koki je zagrabil prvo in jo dal v usta. Res je imela vonj in okus po osvežilnih malinah. Bila je odlična! In ne samo to, ravno prav mehka in čvrsta za žvečenje, raztegovanje in napihovanje balonov je bila.

Nemudoma je odhitel k svojemu super računalniku in prek vesoljnega spleta poslal sporočilo prijateljema na Zemljo: “Živjo, fanta. Ravnokar sem sestavil nov izum. Bi ga rada videla?” Koki je nestrpno pričakoval odgovor in ga seveda dočakal: “Živjo, Koki! Super. Seveda bi rada videla tvoj nov izum. Kdaj prideš?” Koki jima je kratko odgovoril: “Prihajam.” Niki in Luka sta bila popolnoma vznemirjena od pričakovanja. Od radovednosti bi ju skoraj razgnalo. K sreči sta kmalu zagledala svetlikanje na nebu in približevanje Kokijeve male vesoljske ladje.

Koki je pristal in previdno izstopil. V naročju je držal svoj novi izum in ga postavil na mizo. “Predstavljam vama žvečilkomat. Vanj sem dal že vse sestavine, zdaj pa glejta.” Pritisnil je na zeleni gumb in iz odprtine so začele padati rdeče žvečilke. “Uau. Me prav zanima, kakšne so,” je žvečilkomat komentiral Luka in si eno žvečilko hitro vtaknil v usta. “Mmm, dober okus ima. Že vem, odnesimo ga na igrišče in priredimo tekmovanje v največjem balonu. Kdor napihne največjega, je zmagovalec.” “Super ideja, Luka,” sta ga pohvalila prijatelja. Odnesli so žvečilkomat na igrišče in pravila razložili tudi ostalim otrokom. Potem se je začelo napihovanje brez meja. Pogled na igrišče je bil precej zabaven. Kopica otrok je vztrajno mlela z usti in občasno je ven pokukal napihnjen balonček. Enkrat večji, drugič manjši. Napihniti balon niti ni tako enostavno. Hitro lahko poči in če ti že uspe kak velikan, se ti razlepi po celem obrazu. In takrat je zavladal popoln krohot. Slišalo se je: “Poglej mojega, ” in:”Ne, moj je bil večji.”

Ogrevanje je minilo in prišel je čas za pravo tekmovanje. Otroci so  se postavili v vrsto in na Kokijev znak “Zdaj” so začeli napihovati balone. Tudi Niki in Luka sta se trudila: “Niki, glej, ” je zamomljal Luka s precej velikim balonom pred ustnicami.  “Poglej mojega”, mu je vrnil Niki. Naenkrat pa so se vsi otroci obrnili h Kokiju, čigar glava sploh ni bila vidna, ker se je pred njo svetil ogromen balon. “Uau, ” se je slišalo iz občinstva. “To je pa res velikanski balon. ” “Res je. Koki je zmagovalec, ” so se strinjali vsi in mu od navdušenja kar zaploskali.

Ostali otroci so se razkropili po igrišču, naši trije junaki pa so se odpravili domov. Doma jih je čakalo presenečenje. Na obisk je prišla Katja, mamina prijateljica, ki je prinesla s seboj pravi rižev narastek. Trije žvečilkonapihovalci so planili po njem in si nabirali moči za nove podvige.

Žvečenje vsepovprek morda res ni najbolj vljudno in zdravo, a vendar se občasno razmigavanje čeljustnih mišic prileže. In napihovanje balonov je tudi zabavno, še posebej, če te gleda več parov oči, ki preži na tvoj uspeh ali neuspeh. Z nekaj truda ti lahko uspe balon-velikan, dvojni balon ali celo balon v balonu. In vsako tako tekmovanje ti pusti nasmeh na obrazu, da ti je uspel ´neprimerni´ podvig. Se še spomniš zadnje žvečilke in balona? Če se ne, je zdaj pravi čas, da postaneš žvečilko-napihovalec in se prepustiš otroški nagajivosti. Prija!

 

RECEPT

Katjin rižev narastek:

 

1 skodelica riža

3 skodelice mleka

vanilijev sladkor

2 jajci

1 sladka smetana

5  jabolk (ali po želji kakršnokoli sadje, npr. marelice, slive,…)

cimet

rjavi sladkor

 

V mleku, ki mu dodaš vanilijev sladkor, skoraj do mehkega skuhaš riž in pustiš, da se malo ohladi. Jabolka olupiš in narežeš na koščke ter jih polovico vmešaš v riž, polovico pa jih prihraniš. Zmes razporediš po namaščenem pekaču, obložiš s preostalimi jabolki in preliješ s sladko smetano, v katero si vmešal jajca in cimet.

Narastek pečeš v pečici pri 180°C približno 30 minut oziroma dokler skorjica rahlo porjavi. Ko se rižev narastek ohladi, ga potreseš z rjavim sladkorjem (lahko tudi z agavinim sirupom) in cimetom. Njami. :) Dober tek!

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo