KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Dobro delo na dan odžene temne misli stran

Dobro delo
Objavljeno: 28. november 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Prijaznega dejanja se razveselimo prav vsi. Včasih je dovolj že nasmeh ali pozdrav neznanca, drugič nas preseneti nesebična pomoč takrat, ko bi najmanj pričakovali. Lepo je prejemati, a tudi dajati.  V vseh primerih pa nam v očeh zažarijo iskrice veselja.

Koki se je počasi približeval Zemlji in razmišljal o načrtu, ki sta ga pripravila njegova prijatelja. Prosila sta ga le, naj prinese s sabo pisane barve in čopiče za nanašanje. Več mu nista hotela izdati. Parkiral je svojo malo vesoljsko ladjo in se odpravil proti sobi prijateljev. Oba sta bila že pripravljena s polnimi nahrbtniki pripomočkov za barvanje. ˝Pojdimo, Koki. Tale naslov vtipkaj v navigacijo in najbolje bo, da kar pohitimo.˝

Koki je poslušal njuna navodila in že čez nekaj trenutkov so leteli nad razgibano pokrajino pod njimi. ˝Kam pravzaprav gremo?˝ je bil radoveden modri prijatelj. ˝V šoli imamo danes organiziranih več akcij. Midva sva izbrala najbolj pisano. Boš videl,˝ se nista dala brata. ˝Kakšne akcije so to?˝ je vrtal Koki. Brata sta se spogledala in Niki je začel pripovedovati. ˝Naša šola se je vključila v program Dobro delo na dan odžene temne misli stran. S tem programom nas želijo že od malega učiti, da je lepo pomagati. To so lahko že majhne stvari. Na primer: da odpremo vrata starejšim, jim odstopimo stol na avtobusu ali jih lepo pozdravimo. Danes pa so organizirali veliko akcijo po celi državi.˝ ˝Lepo,˝ je bil navdušen Koki. ˝Prispeli smo. Kar parkiraj plovilo, Koki,˝ mu je dal navodila Luka.

Pristali so sredi skromnega naselja in v trenutku so jih obkrožili nasmejani in mahajoči otroci. ˝Kje smo?˝ je vprašal Koki. ˝Smo v romskem naselju. Barvali bomo bivalnik, kjer imajo vrtec. Tako bo prijaznejši na pogled in za bivanje.˝ Odpravili so se proti bivalniku, si zavihali rokave in začeli risati obrise podob junakov iz risank. Koki je prinesel tri vodnim pištolam podobne naprave, le da so bile napolnjene s petimi različnimi barvami. S pritiskom na velik gumb se je sprožil tanek curek barve, s pritiskom na druge barvaste gumbe pa si izbral barvo. Trije junaki so zagrabili vsak svojo napravo in začeli barvati narisane podobe junakov. Kokijeva prijatelja sta bila nad barvnimi pištolami navdušena. Na eni strani je počasi nastajala oblika glavnega junaka Strele McQueena iz risanke Avtomobili, ob njem se je smehljal Nodi, Koki pa je upodobil kar vesolje z zvezdami ter planet Zemlja, kot ga je videl on.

Takrat so se jim pridružili tudi drugi sošolci in sošolke – te so poskrbele tudi za motive, pisane na kožo deklicam. Na drugi strani bivalnika je počasi rastel travnik, poln rož, metuljev in čebel. Sredi travnika pa je svojo obliko dobivalo veličastno drevo. Pri barvanju so jim pomagali tudi romski otroci in med njimi so se spletle prijazne vezi. Kmalu je postal bivalnik neprepoznaven. Romski otroci so ga nekaj časa občudovali in opazovali z vseh strani. Potem so začeli skakati od veselja in bili karseda igrivo razpoloženi. To je razveselilo tudi Kokija in prijatelje, še posebej ker so opazili iskrice v očeh malih junakov ob pogledu na njihov stari-novi vrtec. Poslovili so se s prijetnim občutkom , da so polepšali dan in privabili nasmehe na njihove obraze.

Med poletom proti domu so bili nekaj časa zamišljeni, potem pa je stekel pogovor o pretekli dogodivščini. ˝Sem bil kar ganjen, kako malo je treba, da si srečen. Romski otroci so bili veseli že pisanih barv, medtem ko jaz velikokrat sitnarim že zato, ker v hladilniku ni moje najljubše hrane,˝ je priznal Niki. ˝Res je. Tudi jaz, če ne dobim česa, kar si zamislim,˝ se je z njim strinjal Luka. Koki ju je z nasmeškom pogledal in komentiral: ˝Pomembno je, da sta to sama spoznala. Dobro si zapomnita, katere stvari štejejo v življenju.˝ Trije prijatelji so se zadovoljno spogledali in si brez besed stisnili po eno petko v pozdrav. Prijatelja sta opazovala malo vesoljsko ladjo, dokler ni izginila visoko v nebo.

Prijazna dejanja ogrejejo srce vsaj za trenutek in spodbudijo iskrice v očeh. So opomnik, da so v življenju pomembni predvsem sreča, zdravje in ljubezen. In zavoljo teh se jih splača deliti. Sicer pa nimamo česa izgubiti, kajne? Prijaznega dejanja se ne brani nihče!

 

RECEPT

Čokoladne kocke:

 

Biskvit:

5 jajc

5 žlic sladkorja

5 zvrhanih žlic moke

2 žlici čokolade v prahu

1 žlica kakava

5 žlic vode

3 žlice olja (sončničnega ali oljčnega)

pol žličke pecilnega praška

 

Preliv:

0,5 dl mleka

 

Krema:

200 g jedilne čokolade

150 g mlečne čokolade

3 žlice olja (sončničnega ali oljčnega)

250 g mascarponeja

250 ml sladke smetane

1 vrečka želatine v prahu

 

Glazura:

200 g črne čokolade

nekaj žlic olja (sončničnega ali oljčnega)

 

Beljake stepeš v sneg. Rumenjake stepeš penasto s sladkorjem, dodaš vodo in olje, moko s pecilnim praškom, kakavom in čokolado v prahu. Pečeš v pekaču velikosti 20 x 30 cm pri 180 stopinjah približno 12 minut (vmes preveriš z zobotrebcem – ko se ga testo ne prime več, je pečeno). Pečeno testo preliješ s pol dl mleka in pustiš, da se ohladi.

Obe čokoladi in olje raztopiš in ohladiš do mlačnega. Želatino namočiš v nekaj žlicah vode (po navodilih na vrečki) in jo raztopiš. Stepeš smetano – ne čisto do trdega, dodaš mascarpone in na hitro premešaš. Potem enakomerno dodajaš raztopljeno želatino. Hitro premešaš, a ne mešaš predolgo, da se smetana ne sesiri. Počasi prilivaš čokolado in zmešaš z mešalcem. Kremo namažeš na ohlajeni biskvit in jo daš za eno uro v hladilnik.

Medtem raztopiš črno čokolado in nekaj žlic olja, da dobiš lep, tekoč obliv. Malo počakaš in premešaš, da se ohladi do mlačnega. Preliješ pecivo in ohladiš. Preden pecivo razrežeš, ga daš za pol ure na sobno temperaturo. Režeš z ostrim, dolgim nožem, ki ga za vsak rez preliješ z vročo vodo in obrišeš. Potem uživaš v sočnem in čokoladnem grižljaju. Njami. :) Dober tek!

 

 

 

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo