KOKI.SI SPACESTORIES.EU

Brezplačni objemi so zakon

hug-1
Objavljeno: 17. september 2012
Objavil: barbara
Komentarjev: no responses

Misel na modro morje ostane v glavah še celo zimo. Zadnji pogled nanj je kot moder objem, še posebej če ga spremlja globok vdih po slanem in svežem. Ja, tudi morje se po poletju poslovi od svojih množičnih obiskovalcev in se prepusti samoti in divjini narave.

Koki se je veselil ponovnega obiska prijateljev z Zemlje. Ti obiski so postali nekaj čisto normalnega v njegovem življenju.  Vsaj enkrat na teden je bil njegov cilj Zemlja. Parkiral je svojo malo vesoljsko ladjo in odkorakal proti sobi prijateljev. Skočila sta nanj izza vrat in ga prestrašila: “Buuu!” Koki je odskočil in rekel: “Joj, saj sem pričakoval, a sem se vseeno ustrašil. Kako sta?” “Super! Komaj sva čakala, da prideš. Danes imava prav poseben načrt. Ko si bil nazadnje pri nama, si rekel, da imate na planetu Kros praznik ljubezni. In na ta dan si vsi podarjate objeme. Je tako?” “Ja, in?” “No, izdelala sva tole tablo z napisom ‘Brezplačni objemi’, s katero bomo odšli v center mesta. Tam bomo po ulicah podarjali objeme. Kaj meniš?”  ”Uau, super ideja. Gremo.” In že so jo mahnili proti Kokijevi mali vesoljski ladji.

S polno paro so odleteli proti centru in parkirali plovilo kar na parkirišču sredi mesta. Prijeli so tablo in jo držali pred sabo. Sprva so naleteli le na začudene poglede. Bolj ko so se približevali središču mesta, več nasmehov so pričarali na obraze mimoidočih. Ustavili so se sredi najbolj obiskane ulice, postavili tablo na tla, da se jo je videlo naokrog. S prvim objemom je pričel Luka. Pristopil je k starejši gospe in jo objel. Bila je presenečena, a se je objema zelo razveselila in objela Luko nazaj. S tem sta dobila pogum tudi Koki in Niki. Tudi onadva sta podarila svoj prvi objem in doživela nadvse prijazen odziv.

Vedno več mimoidočih se je ustavljalo, z veseljem prejemalo objeme ter jih podarjalo nazaj. Koki in prijatelja so bili navdušeni. Na njihovih obrazih se je svetil največji nasmeh, ki je postal zelo nalezljiv. Objemanje se je po ulici širilo kot val. Zdaj namreč niso delili objemov le naši trije junaki, temveč so jih pričeli podarjati tudi drugi. Kar tako. Objemanje je prešlo z ene ulice na glavni trg in se že širilo v sosednje ulice. Bilo je neverjetno. Kot epidemija brez ovir je objemanje zajelo tudi mestno hišo, ki je ravno gostila veljake iz sosednjih držav. Sprejem, ki se je tam odvijal, se je za nekaj trenutkov ustavil. Ko so zagledali mimoidoče ljudi, ki se objemajo z velikimi nasmeški, so se le začudeno spogledali. Skomignili so z rameni ter se pričeli objemati tudi oni. Prepričani so bili, da je to navada Slovencev: ‘Ulično objemanje s tujci.’ Nadvse zanimivo. In prijetno. No, na koncu so priznali, da ja tak običaj koristen za boljše počutje in da bi ga bilo pametno uvesti tudi po drugih prestolnicah v Evropi. Župan jih je presenečeno gledal in ni mogel dohajati razvoja dogodkov. Uspel je le prikimati.

Za brezplačno objemanje v središču mesta se je hitro razvedelo. Tako hitro, da je na mesto dogajanja pridrvela čisto prava ekipa s televizije. Prispeli so na glavno ulico, kjer se je vse začelo. Spraševali so mimoidoče, kako se je vse začelo. Nihče jim ni znal natančno povedati, le neka stara gospa jim je s prstom pokazala smer, od koder so prišli. Na njihovo veliko presenečenje so pred sabo zagledali tri pogumne fante, ki so objemali mimoidoče. Poleg njih je bil napis: Brezplačni objemi. Prvi je k njim pristopil novinar: ˝Kako ste prišli na idejo o brezplačnih objemih? In zakaj?˝ Fantje so se spogledali, a odgovoril je le Koki: ˝In zakaj ne? Saj nas nič ne stanejo. Poleg tega smo razveselili že vsaj pol ulice. Zakaj ne bi poskusili tudi vi?˝ Novinar je obnemel. Koki mu je dobesedno zaprl usta. Nad preprostim in simpatičnim odgovorom je bil novinar tako navdušen, da je pozval tudi ljudi na drugi strani kamere, naj kar tako objamejo svojega soseda na kavču. Ali pa naj stečejo na ulico in se pridružijo vsesplošnemu objemanju.

Koki in prijatelja  so bili veseli in ponosni, da so uspeli polepšati dan toliko ljudem. Neverjetno, kako lahko tako mala gesta naredi tako velike premike. Od zadovoljstva so skočili v zrak in na ves glas vzkliknili: ˝Juhu,juhu!˝ Obljubili so si, da bodo naredili načrt za kakšno podobno akcijo že v kratkem. Pozno popoldan so se odpravili proti domu, kjer jih je premamil vonj po domačem hot-dogu. O, kako popoln dan. Zapodili so se v prigrizek in razmišljali, kaj bo njihova naslednja akcija. Bilo jim je toplo pri srcu in njihove misli so bile v tem trenutku skladne: ˝Brezplačni objemi so zakon!˝

V življenju štejejo male stvari. Te sestavljajo mozaik življenja in tvorijo celoto. A tiste najbolj preproste lahko spremenijo dan. Objem se ne zdi prav nič posebnega. Morda celo neprimeren za vsak dan ali vsakogar. A vendar prav v vsakem primeru nariše nasmeh in vsaj kanček občutka sreče. In če te ta občutek dvigne nad oblake vsaj za trenutek, je vreden vsakega poskusa. Vreden svojega dneva v letu, ko bi se cel svet povezal v en objem. In zakaj ne?

 

RECEPT

Domači hot-dog za 3:

 

6 hrenovk brez ovoja

3 polnozrnate žemlje

gorčica, kečap

 

V vrelo slano vodo daš hrenovke, jih prepikaš ter skuhaš po navodilih. Žemlje daš na polovico po dolgem in počez ter namažeš po okusu z gorčico ali kečapomom. Na koncu dodaš še hrenovke, ugrizneš in uživaš. Njami. :) Dober tek!

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • Email
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Blogger

Oddaj komentar

Prijava na e-novice

Najdi nas na Facebooku

Na vrh Copyright © Koki.si 2021 | Splošni pogoji | Pravno obvestilo